Goudstaaf kopen? Let op deze 6 aspecten!

Een goudstaaf is iets wat iedereen weleens gezien heeft in films. Rijke mensen die in hun kluis goudstaven bewaren of banken waar ze in de kluis bewaard worden. Logisch, want goud is veel geld waard, maar helemaal niet onhaalbaar om zelf te kopen. Veel mensen kopen goud als investering om het later te verkopen tegen een hogere prijs. Waarop je moet letten tijdens het kopen van goud vertellen wij je in dit artikel. 

Betrouwbare goudverkoper

We hoeven je niet uit te leggen dat je geen goud moet kopen via Marktplaats. Dan kun je ervan uit gaan dat het onbetrouwbaar is. Een betrouwbare goudverkoper kun je herkennen aan een slotje in de URL-balk. Waar je een betrouwbare verkoper vooral aan herkent is de goudprijs. Het is gemakkelijk om de actuele goudprijs op te zoeken en daarmee moeten de prijzen overeenkomen. 

Goudbaar of goudstaaf

Een goudstaaf kopen klink natuurlijk erg indrukwekkend, maar je hebt vast ook weleens van een goudbaar gehoord. Eigenlijk is dat hetzelfde, maar een officieel goudbaar weegt zoals ze dat noemen: 400 troy ounce. Dat is ongeveer 12,5 kilo en is de goudstaaf die je gewend bent van films. Zo een goudbaar is alleen wel erg duur als je bedenkt dat de goudprijs per gram tussen de 40 en 50 euro ligt. Wanneer je begint met investeren in goud kun je dus beter eerst een kleine goudstaaf kopen van 10 gram kopen in plaats van goudbaar kopen van een half miljoen euro. 

Actuele goudprijs

Hij werd eerder al even genoemd maar de actuele prijs kun je het beste een tijdje monitoren voordat je een aankoop doet. Op die manier zorg je ervoor dat jij de goudmarkt begrijpt en daardoor kun je betere keuzes maken op het gebied van aankopen en verkopen van goud. 

Kenmerken goudstaaf

Bij een goudstaaf zelf kan je nog op een aantal punten letten. Goudbaren hebben:

  • Een merk
  • Een baarnummer
  • Een certificaat

Wanneer een goudstaaf bijvoorbeeld van het merk Umicore is, weet je dat het een goede goudstaaf is. Het certificaat zit erbij om te bewijzen dat het echt goud betreft en de zuiverheid van het goud speelt uiteraard ook een rol in de goudwaarde. De actuele goudprijs berust op de prijs van zuiver goud. Houd daar dus rekening mee wanneer je goud inkoopt. 

Bewaar je goud veilig

Nu begint het toch een beetje op die eerdergenoemde films te lijken, want je goud kun je het beste bewaren in een kluis. Goud is een kostbaar goed waardoor je het niet zomaar in een kast kunt bewaren. Het is beter tegen diefstal en daarmee ook voor je eigen veiligheid om goudbaren of goudstaven in een kluis achter slot en grendel te bewaren. 

Dat bewaren hoef je niet in je eigen huis te doen. Wanneer je een goede en betrouwbare goudhandel hebt gevonden, kun je het daar meestal meteen bewaren in een kluis. Dan hoef je je nergens meer zorgen over te maken en hoef jij alleen in de gaten te houden wanneer je het goud het beste weer kan verkopen.