Hypotheek, zorg voor later!

De aflossingsvrije hypotheek wordt door veel meer banken steeds minder aangeboden, een volledige aflossingsvrije hypotheek is bijna nergens meer af te sluiten. Dit komt doordat de banken een grote zorgplicht hebben voor dit soort leningen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek ook alweer?

Het woord zegt het al, aflossingsvrij. De afgesloten hypotheek wordt niet per maand afgelost, maar alleen de rente van het gehele hypotheekbedrag wordt elke maand betaald. Dit zorgt dat de maandlasten super laag zijn, helemaal als we kijken naar de huidige rentes, onder de 2,5%.

Om een voorbeeld te geven: je hebt een hypotheek afgesloten van €300.000 tegen een hypotheekrente van 2%. Dit betekend dat je per maand €500 betaald aan je hypotheek. Als dit naast de huidige huurprijzen wordt gelegd ben je goedkoper uit per maand. In tegenstelling tot een annuïteiten lening, waarbij de hypotheeksom wel per maand wordt afgelost en rente wordt betaald zijn de maandlasten alweer een stuk hoger.

Je voor €300.000 annuïtaire hypotheek afgesloten, tegen dezelfde 2% rente, maar omdat je hier niet alleen de rente betaald, maar ook per maand aflost (terugbetaald aan de bank) zijn de maandlasten €1109.

Welke hypotheek bij jou past hangt van allerlei factoren af. Wat voor soort hypotheek je ook afsluit het gehele hypotheekbedrag moet worden terugbetaald. Of je dat in een keer kan aan het einde van de looptijd van de lening of gelijkmatig doet door maandelijks aflossen is aan jou. Terug betalen moeten we uiteindelijk allemaal. Kies voor een hypotheek die past bij jou financiële situatie. Het gaat niet om even 5000 euro lenen, het gaat echt om het financieren van een huis!