Met de fiets, auto of openbaar vervoer naar het werk: wat is de juiste keuze?

Over het algemeen zijn we allemaal bewust van het feit dat met de auto reizen naar welke plek dan ook de slechtste keuze is voor het milieu. Dit is zeker het geval wanneer je auto op benzine of diesel rijdt. Niet alleen heeft de optie om een elektrische auto aan te schaffen, hoewel het wel een duurzamere keuze is. 

Er zijn ook uiteraard andere opties om te pendelen tussen huis en werk, bijvoorbeeld door het openbaar vervoer (tram, trein en bus) te nemen of door te gaan fietsen (gewone fiets of elektrische fiets) of zelfs te lopen. Het is echter lastiger als je een lange afstand moet afleggen om op je werk aan te komen. Welke optie is dan het beste? En hoe zit dat het het milieu? 

Het maakt echt een groot verschil uit wanneer je kiest om te reizen met het openbaar vervoer of fiets in plaats van de auto. Natuurlijk hangt het af van het moment en de situatie qua milieubelasting, zoals het tijdstip waarop je reist en het soort auto of andere vervoersmiddel. We weten echter toch wel dat de auto het meest schadelijk is. Wij geven jou enkele tips voor je dagelijkse vervoer naar werk aan de hand van de CO2 uitstoten per vervoermiddel. 

Het dagelijkse vervoer: zo doe je dat het beste

Een belangrijke tip is dat fietsen en lopen weinig schade levert aan het milieu, zeker als je kijkt naar de vergelijking tussen CO2 uitstoten van een (elektrische) fiets en een auto. Als je met de elektrische fiets reist naar je werk (met een afstand van 20 kilometer), dan stoot je per maand 13 kilo CO2 uit. Als je met de auto gaat, dan stoot je tien keer zo veel CO2 uit (130 kilo)! Dat is toch echt wel een groot verschil. Als je dus ver van werk woont en het openbaar vervoer is ook niet zo goed aangesloten, overweeg dan om een elektrische fiets aan te schaffen. 

Vraag naar meer informatie bij fietswinkels en lees ook enkele klantervaringen (zoals Amslod Reviews, Amslod.nl damesfietsen ervaringen en meer) over hoe zij het ervaren om met de elektrische fiets naar werk te reizen. Er zijn namelijk nog meer voordelen aan het fietsen naar kantoor: je bent namelijk niet alleen goed voor het milieu bezig, maar ook voor jezelf. Bij een enkele reis met de elektrische fiets verbrand je namelijk 160 kilocalorieën, terwijl je in de auto (bij een enkele reis) slechts 30 kilocalorieën verbrandt. 

Het reizen naar werk van het openbaar vervoer is ook een verstandige keuze. Sinds 2017 is het zo dat alle NS treinen volledig rijden op windstroom. In andere woorden, reizen met de trein is CO2-neutraal. Dit is zeker het geval in de daluren! Andere soorten openbaar vervoer (zoals tram en metro) zijn ook zeer gunstig voor het milieu dan bussen (behalve als deze ook elektrisch rijden). Kies dus verstandig, en kies dus voor het milieu!