Sta ik BKR geregistreerd? Zo verwijder je een BKR-registratie

Veel mensen hebben een BKR-registratie en veel mensen vragen zich af; sta ik BKR geregistreerd? Wanneer je BKR-geregistreerd staat ben je hiervan op de hoogte. Bijvoorbeeld bij het kopen van een telefoon, vermeldt de verkoper wanneer je een BKR-registratie krijgt. Klinkt eng, maar in veel gevallen valt een registratie best mee. Wil jij weten hoe het werkt en hoe je een BKR-registratie verwijderd kan worden? Lees dan verder, wij leggen het je uit. 

Gaat je BKR-registratie vanzelf weg?

In sommige gevallen is het antwoord; ja. Net noemden we het voorbeeld van het kopen van een telefoon. Je kan ervoor kiezen om een telefoon in een keer te betalen, maar dat hoeft niet. Je kan een telefoon maandelijks afbetalen en dat spreek je af in het contract met je provider. Wanneer het bedrag dat je nog moet afbetalen, onder de 250 euro is, sta je niet BKR geregistreerd. Leen je een bedrag boven de 250 euro voor je toestel? Dan heb je een positieve BKR-registratie, die vijf jaar na het aflossen van je toestel, automatisch wordt verwijderd. 

Gevolgen van een BKR-registratie 

We noemden hierboven een positieve BKR-registratie, waarbij er geen probleem is en deze vanzelf weggaat. Daarvoor geldt wel dat je netjes op de afgesproken datums moet betalen. Doe je dit niet? Dan riskeer je een negatieve BKR-registratie, die meestal wel na vijf jaar weggaat, maar grote gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van:

  • Een lening
  • Een hypotheek

Door een negatieve registratie maak je geen kans op het krijgen van een lening of hypotheek omdat je eigenlijk staat geregistreerd als wanbetaler. Uit bescherming voor jou en partijen waarbij je wil lenen is daarom deze registratie in het leven geroepen. Op die manier kan jij niet meer schulden maken en lopen bedrijven niet het risico dat zij niet worden terugbetaald. Let wel op; Voor een negatieve BKR-registratie, moet je schriftelijk op de hoogte worden gebracht en minstens 60 dagen niet hebben betaald. 

Schakel de hulp van een professional in

In sommige gevallen is een BKR-registratie verwijderen nodig, omdat de registratie onterecht is, of in sommige gevallen omdat de gevolgen ervan uit verhouding zijn met de schuld die openstaat of -stond. Soms is iemand bijvoorbeeld niet goed op de hoogte gesteld of heeft om een andere niet-doelbewuste reden een registratie. Het is in die gevallen niet naar behoren om iemand tot 5 jaar na het aflossen van de schuld geen lening te verstrekken of een hypotheek af te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan een resterend bedrag van 50 euro dat niet op tijd betaald is. Het is dan uit verhouding om iemand 5 jaar lang het recht op een lening te ontzeggen. Dit kan je zelf aanvechten, maar je kan in ingewikkeldere situaties ook een professional inschakelen. Er zijn speciale bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn en je kunnen helpen bij het verwijderen van een (onterechte BKR-registratie). Wanneer deze officieel verwijderd wordt mag je gewoon weer een lening of hypotheek afsluiten, maar let wel altijd op dat je niet te veel leent.