Waarvoor kun je terecht bij een financieel adviseur?

Een financieel adviseur is iemand die jou helpt bij het beantwoorden van financiële vraagstukken. Ben je benieuwd wat een financieel adviseur precies doet en hoe je de juiste adviseur kan vinden? Lees dan snel verder. 

Wat doet een financieel adviseur? 

Een financieel adviseur is iemand die jou kan helpen met vragen of financiën. Financiële zaken zijn namelijk voor veel mensen best ingewikkeld, daarom huur je een financieel adviseur in. Veel mensen denken misschien dat een financieel adviseur eigenlijk alleen wordt gebruikt om een hypotheek aan te vragen maar dat is niet zo. Het klopt dat veel mensen een financieel adviseur inhuren bij de aanvraag van een hypotheek voor een huis maar dit is lang niet het enige wat hij of zij doet. 

Een financieel adviseur werkt vaak bij een bank maar hij of zij kan ook voor zichzelf werken. De adviseur verkoopt verschillende financiële producten waarvan een hypotheek er dus één is. Daarnaast kun je bij deze financiële producten denken aan spaarrekeningen, levensverzekeringen of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. 

De financieel adviseur is met name iemand die veel gesprekken voert met andere mensen of partijen. Ook geeft de financieel adviseur veel adviezen aan klanten over bepaalde producten van de bank waar hij of zij in dienst is. 

Hoe vind je de juiste adviseur?

Wanneer je financiële zaken met iemand bespreekt is het natuurlijk belangrijk dat je deze persoon vertrouwt, het gaat namelijk wel om jouw geld. Om te kijken of een financieel adviseur een vergunning heeft kunt u kijken op de site van het AFM, dit staat voor Autoriteit Financiële Markten. Deze autoriteit controleert de werkzaamheden van de financieel adviseur en controleert ook of deze werkzaamheden goed worden uitgevoerd.

Zoals eerder al benoemd werken financiële adviseurs vaak voor een bank maar er zijn er ook genoeg die onafhankelijk zijn. Het is goed om vooraf te kijken of een adviseur onafhankelijk is of niet. Bij een onafhankelijke adviseur krijg je namelijk het grootste aanbod en hij of zij vergelijkt alle mogelijkheden met elkaar. Wanneer jouw adviseur voor een bepaalde bank werkt krijg je een kleiner aanbod omdat ze alleen de producten van die bepaalde bank aanbieden.