Geld lenen kost geld, maar kan wel uitkomst bieden

Soms wil je een investering plegen, maar laat de portemonnee dat even niet toe. Soms moet je simpelweg geld uitgeven, ook al heb je dat niet beschikbaar. Denk maar eens aan de auto die het begeeft, terwijl je die wel nodig hebt voor je werk. In die gevallen is geld lenen een optie. Er zijn verschillende manieren van geld lenen mogelijk. We bespreken ze hier.

Persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

De twee meest voorkomende manieren van geld lenen zijn het sluiten van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Aan beide leenvormen zitten de nodige voor- en nadelen en in alle gevallen is het zo dat geld lenen je geld kost. Wees je daar dus altijd van bewust.

Ideaal voor mensen die houden van regelmaat en duidelijkheid

Kies je voor een persoonlijke lening, dan weet je steeds precies waar je aan toe bent. Zeker voor mensen die hechten aan regelmaat en overzicht is dit verreweg de beste leenvorm. Bij het aangaan van de leenovereenkomst ken je meteen ook de einddatum. Je weet dus precies wanneer je de lening afgelost hebt, zoals je ook steeds precies weet hoeveel je elke maand aan rente en aflossing betaalt. Het rentepercentage staat bij deze leenvorm vast. De persoonlijke leenvorm laat geen ruimte voor welk misverstand dan ook en wordt vooral gebruikt als geld lenen als doel heeft een eenmalige uitgave te doen. Bijvoorbeeld dus het kopen van een auto.

Geen einddatum bij afsluiten van een doorlopend krediet

Je kunt echter ook kiezen voor een doorlopend krediet. Je spreekt dan een kredietlimiet af met de bank. Je betaalt nu ook maandelijks rente en aflossing, al kan het rentepercentage nu gedurende de looptijd van de lening veranderen. Het uniek aan een doorlopend krediet is dat je het afgeloste geld opnieuw op kunt nemen. Om die reden is een doorlopend krediet niet gebonden aan een bepaald eindtijd. Je betaalt overigens rente over het daadwerkelijk opgenomen geld.

Rente kan flink stijgen gedurende de looptijd van de lening

Als je over een langere periode meer te besteden wilt hebben is een doorlopend krediet gemakkelijker, bijvoorbeeld als je gaat verbouwen. Omdat het rentepercentage niet vast staat en er geen einddatum is, biedt deze lening meer flexibiliteit, maar dus ook meer risico. De rente kan bijvoorbeeld flink stijgen gedurende de looptijd van de rekening.

Lenen vanaf 3,4% – Nederlands Krediet Collectief