Samenwerkingsovereenkomst opstellen
In een samenwerkingsovereenkomst of een samenwerkingscontract tussen bedrijven, worden er afspraken opgenomen met de samenwerking van partijen. Wat de inhoud is van deze overeenkomst is afhankelijk van het soort samenwerking dat partijen met elkaar aangaan. Echter worden er wel alle afspraken in verwerkt die gemaakt zijn, zodat beide partijen duidelijk voor ogen hebben wat er afgesproken is. Maar soms worden er alsnog belangrijke dingen vergeten in een samenwerkingsovereenkomst. Daarom kan je in deze blog lezen wat je nodig hebt bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst.
Wat moet er in een samenwerkingsovereenkomst staan?
Er zijn verschillende punten die altijd in een overeenkomst opgenomen moeten worden. Zo is een van deze punten hoe de taken verdeeld zijn. Welke partij doet wat en voor welke datum moet het opgeleverd zijn? Het stellen van deadlines is essentieel om achteraf te kunnen beoordelen of beide partijen zich hieraan hebben gehouden. Daarnaast wordt in de overeenkomst ook gezet wie welke kosten op zich neemt. Ook is het goed om in een samenwerkingsovereenkomst te zetten hoe de overeenkomst gestopt kan worden. In het geval dat een of beide partijen niet meer samen willen werken.
Wat moet er niet in een samenwerkingsovereenkomst staan?
Er zijn verschillende situaties wanneer je geen samenwerkingsovereenkomst nodig hebt. Een van deze situaties is als er een overeenkomst gemaakt moet worden tussen werkgever en werknemer, dan spreek je van een arbeidsovereenkomst. Een samenwerkingsovereenkomst geldt namelijk alleen tussen twee ondernemingen. Maar ook een overeenkomst tussen klant en onderneming, wordt niet gezien als een samenwerkingsovereenkomst, maar als een overeenkomst van opdracht. Werk je samen met een andere onderneming aan een applicatie? dan heb je een licentieovereenkomst nodig.
Het kan een lastige klus zijn om zelf een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Er zitten dan ook verschillende juridische haken en ogen aan. Dit wil je natuurlijk als bedrijf wel goed doen. Tijdens een samenwerkingsovereenkomst opstellen, kan het dan ook goed zijn om een externe partij in te schakelen, om dit te doen.