Hoeveel bedragen de kosten voor een boot verzekeren?

Een boot verzekeren, verplicht is het niet, maar verstandig is het natuurlijk zeker en vast wel. In het merendeel van de gevallen is het immers zo dat een boot over een vrij significante waarde beschikt. Om ervoor te zorgen dat je die waarde niet zomaar in rook ziet opgaan wanneer er zich bijvoorbeeld een aanvaring voordoet is het altijd een goed idee om een bootverzekering af te sluiten. Je dient er wel aandachtig voor te zijn dat er in ruil voor de bescherming die door een dergelijke verzekering wordt geboden een bepaalde verzekeringspremie wordt aangerekend. Hoeveel deze premie nu precies bedraagt en waar rekening mee te houden ontdek je meteen hieronder.

De waarde van je boot speelt een belangrijke rol

Wil je graag je boot verzekeren? Dan zijn er verschillende zaken die de waarde van je bootverzekering zullen beïnvloeden. In eerste instantie spreekt het voor zich dat er aandacht dient te worden besteed aan de waarde waar de boot over beschikt. Een dure boot verzekeren is namelijk altijd ook een stuk duurder dan het verzekeren van een goedkope(re) boot. Zoveel spreekt voor zich.

Bovenstaande is iets waar je dus bij de aankoop van een boot reeds rekening mee kan houden. Heel wat mensen doen dat eigenlijk niet waardoor ze achteraf schrikken van de hoogte van hun verzekeringspremie. Dan is er helaas niets meer aan te doen. Wil je dus met andere woorden kunnen voorkomen dat je voor het verzekeren van je boot een te hoge premie moet betalen? Dan is het altijd van belang om daar rekening mee te houden bij het aanschaffen van de boot in kwestie.

Welke andere factoren bepalen de prijs voor je boot verzekeren?

In eerste instantie wordt de prijs van een boot verzekeren dus voor een significant deel bepaald door de waarde waar de boot over beschikt. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je namelijk ook rekening willen houden met het soort bootverzekering die je gaat afsluiten. Afhankelijk van de verzekeraar in kwestie waar je een beroep op besluit te doen zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende soorten bootverzekeringen. Het gaat hierbij concreet om:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ cascoverzekering;
  3. De WA+ casco plus verzekering;

Wie graag zo voordelig mogelijk zijn of haar boot wenst te verzekeren kan er goed aan doen om daarvoor te kijken in de richting van de gewone WA-verzekering. Je dient je er wel bewust van te zijn dat in dit geval de verzekering enkel en alleen dekking voorziet van schade veroorzaakt aan derden. Vaak is die schade wel gedekt voor een bedrag tot zomaar even 7.500.000 euro. Wil je toch graag ook de schade aan je eigen boot kunnen verzekeren? Dan is dat uiteraard perfect mogelijk door te kiezen voor één van de meer uitgebreide verzekeringen. Kies je voor het afsluiten van een dergelijke verzekering? Dan ligt de verzekeringspremie uiteraard net wat hoger.

Let ook op het vaargebied waarvoor je kiest

Tot slot zal je bij een boot verzekeren eveneens kunnen vaststellen dat het vaargebied eveneens een niet onbelangrijke impact heeft op het prijskaartje dat moet worden betaald voor de verzekering. Kies je voor alleen Nederland als vaargebied? Dan zal je kunnen vaststellen dat de verzekering vrij voordelig kan worden gehouden. Kies je voor een uitgebreid vaargebied? Dan zal dat de premie van je verzekering zonder twijfel negatief beïnvloeden.