Soorten uitvaartverzekeringen

Wanneer je komt te overlijden is het fijn als je weet dat alles al geregeld is en je nabestaanden niet met de problemen en vragen hoeven te zitten. Een uitvaartverzekering kan dan bijvoorbeeld helpen met de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, dus welke is voor jou geschikt? Dit is afhankelijk van wat jij zou willen hoe je laatste dag op aarde eruit kan komen te zien.

Natura versus kapitaal

Het grootste verschil in uitvaartverzekeringen ligt hem in hoe de verzekering wordt uitgekeerd. Hierin zit het grootste verschil tussen een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering betaal je premie voor de verzorging van je uitvaart. De verzekeraar keert geen geld uit, maar zal degene zijn die zorgt voor onder andere de aankleding, de uitnodigingen en de receptie. Bij een kapitaalverzekering krijgt de nabestaande wel geld uitgekeerd om zelf de uitvaart te kunnen regelen. Mocht je een combinatie van de twee willen, zoals dat de verzekeraar de basiszaken regelt en jij de aanvullende diensten, dan is een combinatieverzekering ook mogelijk.

Voordelen en nadelen

Bij een naturaverzekering is het grote voordeel dat je nergens meer aan hoeft te denken. Omdat de verzekeraar de uitvaart regelt, hoef je als nabestaande niet bang te zijn dat je een belangrijk punt over het hoofd hebt gezien. Dat de verzekeraar alles regelt kan ook een nadeel zijn. Dit komt omdat je zelf hierdoor weinig te zeggen hebt van wat er wel en niet kan. Mocht je dan bijvoorbeeld extra opties willen gebruiken waarvoor de overledene niet verzekerd was, dan kan dit behoorlijk wat geld kosten.

Bij een kapitaalverzekering is dit precies andersom. Daar is de vrijheid om zelf te bepalen wat er met het opgebouwde budget gedaan kan worden erg positief, maar heb je weer het nadeel dat je zelf alles moet regelen. En dit kan in tijden van verdriet en rouw extra lastig zijn. De opmars van de combinatieverzekering is daarom ook niet zo gek. Hier regelt de verzekeraar alle basiszaken en heb je alsnog ruimte om zelf aanpassingen te verrichten.

Weet wat je kiest

Welke uitvaartverzekering voor jou het beste van toepassing is hangt af van hoeveel je uit handen wil laten geven wanneer de uitvaart geregeld moet worden. Wanneer je de polissen van de uitvaartverzekeringen bekijkt, is duidelijk aangegeven wat er verzekerd is en hoe. Op basis van deze voorwaarden kun je bepalen welke verzekering het beste past bij je wensen en welke het voordeligst is.
Meer weten? Lees verder op Uitvaartverzekeringwijzer.net