Waar staat wbso voor?

Misschien heb je de afkorting wbso al eens voorbij zien komen en heb jij je afgevraagd waar dit voor staat. En misschien heb je je ook wel eens afgevraagd wat je hiermee kunt en voor wie dit bedoeld is. Daar proberen wij je hier meer duidelijkheid over te geven. De wbso is een subsidieregeling die bedoeld is voor bedrijven die zich inzetten voor innovatie. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook aan het verbeteren van producten of productieprocessen. Alle bedrijven, klein en groot, komen hier voor in aanmerking!

Bedoeling van de wbso

Voor economieën is het van belang dat er ontwikkelingen plaatsvinden, dat er vernieuwingen ontstaan. Met andere woorden: dat ondernemers zich toeleggen op innovatie. Stilstand is immers achteruitgang! De wbso is in het leven geroepen om dit te stimuleren. Innoveren brengt altijd risico’s met zich mee, je moet er veel tijd en vaak ook veel geld in stoppen voordat je resultaten boekt en soms lukt het ook dan nog niet. Voor veel bedrijven is dit risico te groot of zij kunnen hier niet het personeel voor vrijmaken. Als je als land niet achter wilt blijven, is het echter wel van belang dat er vernieuwd wordt. Daarom heeft de overheid de wbso ontwikkeld. Zoals gezegd is het een subsidie om innovatie te stimuleren en dat is ook te zien aan de naam. Het is namelijk een afkorting voor: wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Welke bedrijven kunnen hier nu aanspraak op maken? Eigenlijk alle ondernemingen, van zzp’ers tot grote multinationals. Het maakt daarbij ook niet uit hoe lang je onderneming al bestaat, niet alleen bedrijven die al jaren bestaan kunnen hier een beroep op doen, ook startups kunnen een aanvraag indienen. De wbso lijkt er dus voor iedereen te zijn, maar er zijn uiteraard wel voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om aanspraak te kunnen maken op de wbso? Je moet:

  • voldoende uren in het project steken
  • je project moet daadwerkelijk innovatief zijn
  • je moet uren en kosten bijhouden die in het project gestoken worden

Wat het aantal uren betreft geldt dat er minstens 500 uur per kalenderjaar besteed moet worden aan de innovatie waarvoor de subsidie is aangevraagd. Het maakt daarbij niet uit of je hier zelf 500 uur mee bezig bent of dat je hier medewerkers voor inschakelt. Daarnaast moet je bezig zijn met het verbeteren van een dienst, product of productieproces of je moet nieuwe processen, diensten of producten ontwikkelen. Is jouw aanvraag voor de wbso toegekend, dan moet je vervolgens ook daadwerkelijk bij gaan houden hoeveel uren er in gestoken worden en hoeveel geld je er aan kwijt bent. Je kunt er namelijk op rekenen dat dit gecontroleerd gaat worden! Je moet dus aan diverse voorwaarden voldoen, maar het levert ook daadwerkelijk wat op. Afhankelijk van het project en het soort onderneming kan het voordeel echt in de tienduizenden euro’s lopen. Het is dus echt de moeite waard! Wil jij hier meer over weten? Neem dan eens contact op met wbsoburo, zij kunnen jou adviseren en jou helpen met jouw wbso aanvraag!