De consequenties van financiële problemen

Ze zeggen wel dat geld niet gelukkig maakt, maar tegelijkertijd is geld toch wel een erg belangrijke factor in ons leven. Zonder geld voel je je beperkt, wat een hoop stress kan opleveren. En dat is zeker niet de enige consequentie van een gebrek aan geld. In deze blogpost vind je een overzicht van de gevolgen van financiële problemen.

Stress

Als je last hebt van geldzorgen, zul je je waarschijnlijk regelmatig afvragen hoe je in hemelsnaam al je rekeningen gaat betalen. (Langdurige) geldzorgen kunnen dan ook een hoop stress opleveren. Je kunt je afvragen hoe je je zorgkosten, boodschappen en zelfs je huur nog moet betalen. Ook kan het zo zijn dat je nooit eens geld overhoudt voor leuke uitjes. Zelfs als je er een dagje niet aan probeert te denken, word je er waarschijnlijk toch mee geconfronteerd, doordat je bijvoorbeeld niet eens in staat bent een cadeau te halen voor de verjaardag van je beste vriend of vriendin. 

Lichamelijke klachten

Stress kan leiden tot een hoop verschillende lichamelijke klachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, hoofdpijn, benauwdheid, buikpijn, oververmoeidheid en misselijkheid. Ook kan het je neerslachtig, angstig en prikkelbaar maken. Dit alles kan uiteindelijk leiden tot een negatief zelfbeeld. 

Schaamte

Praten over geld kan een taboe zijn. Veel mensen zijn bang om over hun financiële situatie te praten, als het even niet zo goed gaat. Het kan dan lijken alsof we niet om kunnen gaan met geld, terwijl onze geldproblemen misschien wel veroorzaakt worden door omstandigheden waar we niks aan kunnen doen. Toch is het aan jou om je geldproblemen aan te pakken en het bespreekbaar maken ervan is al een stap in de goede richting. 

Kortom, geldproblemen kunnen leiden tot een hoop uiteenlopende klachten. Mensen die korte metten hebben weten te maken met hun financiële problemen komen over het algemeen dan ook een stuk lekkerder in hun vel te zitten. Ex-gedupeerden in aandelenlease-affaire Dexia zijn bijvoorbeeld erg opgelucht nu ze zijn geholpen door Leaseproces. Leaseproces, een Amsterdams juristenkantoor, heeft er alles aan gedaan om deze gedupeerden te helpen en gelukkig ziet hun financiële toekomst er nu weer rooskleuriger uit.