Alles wat je wil weten over een hypotheek

De hypotheekmarkt, het is en blijft een gekke wereld. Niet veel mensen weten ervan en als je er in aanraking mee komt, moet je wel goed weten waar je het over hebt. Elk jaar verandert er wel weer wat en daarom is het ook moeilijk bij benen. Als je van plan bent om een huis te kopen is het regelen van de hypotheek alles behalve de leukste klus. Je moet veel uitrekenen, alle documenten bij de hand hebben, ga zo maar door. Het bezoeken van woningen zijn harstikke leuk, maar er zit nog een heel proces achter. Helaas hoort dit erbij en moet het ook echt gebeuren. Daarom besteden wij in deze blog aandacht aan alles wat je moet weten over een hypotheek.

Wat is het

Een hypotheek is een lening waarmee je een huis kunt kopen. En niet alleen een huis, ook een boot of een woonwagen, etc. Laten we het houden op een ruimte waar je in kan wonen. De ruimte die je aanschaft om in te wonen wordt een onderpand van de lening. Iedereen weet natuurlijk wel wat een lening is en hoe je dit oplost en bij een hypotheek gaat dit op dezelfde manier. Je betaalt dit bedrag achteraf terug waar ook nog eens rente bovenop komt. De manier van je hypotheek aflossen is verschillend. Je hebt namelijk verschillende soorten hypotheken die je kan afsluiten. Denk aan een lineaire hypotheek, een hybride hypotheek, een spaarhypotheek, een levenhypotheek, een spaarhypotheek, ga zo maar door. In totaal heb je 9 soorten. Welke hypotheek het beste bij jou past hangt van verschillende soorten factoren af. Als je bijvoorbeeld voor de eerste keer aan hypotheek afsluit blijven er maar 2 hypotheken over: de lineaire en annuïteitenhypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Je maximale hypotheek berekenen hangt af van je inkomen en de waarde van de woning. Ook dit is dus verschillend in iedere situatie. Als je met je partner of met een vriend/ vriendin gaat wonen wordt er uiteraard gekeken naar alle inkomsten. Op het moment dat je al deze inkomsten aan het uitzoeken bent en dus gaat kijken wat je hypotheek gaat kunnen zijn, is het ook gelijk goed om onderzoek te doen naar  je hypotheekrente vergelijken. Door op internet onderzoek te doen kan je al een overzicht voor jezelf maken en beginnen met vergelijken. Het is een kwestie van jezelf er even goed in verdiepen. Daar schiet je uiteindelijk zelf het meeste mee op.