Beginnen met beleggen

Een beginnend belegger in aandelen zal langzaamaan wegwijs moeten worden in de wereld van de financiële markten. Je kunt je (vooral online) inlezen en je de begrippen eigen maken die met de financiële handel en wandel te maken hebben. We lichten in dit artikel een eerste tipje van de sluier op.

Wat moet je in je hebben?

Je moet kennis hebben of opbouwen over de aandelenbeurzen in het algemeen, maar ook over de economische cijfers van bedrijven waarin je wilt beleggen. Daarnaast zul je ervaring op moeten bouwen over bijvoorbeeld hoe je cijfers moet interpreteren, wanneer je winst of verlies neemt of hoe je prijsgrafieken bekijkt om daar in- en uitstap niveaus mede mee te bepalen.

Het jargon en ‘simpele regels’

Hieronder worden enkele basistermen uitgelegd die de bodem zullen leggen waarop moet worden voortgeborduurd.

  • Long gaan: je koopt een aandeel waarvan je een prijsstijging verwacht om winst mee te maken
  • Short gaan: je verkoopt een aandeel waarvan je een prijsdaling verwacht om winst mee te maken
  • Stop loss order: het prijsniveau waarop je een verliesgevende aandelenpositie koopt (als je short bent) of verkoopt (als je long bent)
  • Take profit order: het prijsniveau waarop je een winstgevende aandelenpositie koopt (als je short bent) of verkoopt (als je long bent)
  • Technische analyse: het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met informatie uit de markt, zoals omzet en volume, om toekomstige koersen te voorspellen
  • Fundamentele analyse: door middel van het analyseren van bedrijfsresultaten en -activiteiten, toekomstige koersen van het betreffende aandeel voorspellen

Meer informatie vindt u hier.

Waar te beginnen?

Bij een bank of aandelenmakelaar, een stock broker genoemd, kun je eenvoudig een beleggingsrekening openen. Vaak bieden zij ook een handelsplatform waar orders eenvoudig kunnen worden ingevoerd en grafieken kunnen worden geanalyseerd. Ook het lopende financiële nieuws wat dagelijks uitkomt, kun je tot je nemen en gaat vaak vergezeld van een eerste interpretatie van dat nieuws door de aanbieder van het platform.