Wat is waardebeleggen?

Een koopjesjager die altijd op zoek is naar de beste deal, kan zich gemakkelijk vinden in de principes van waardebeleggen. Maar wat houdt waardebeleggen precies in?

Een waardebelegger bekijkt aandelen op basis van de fundamentele waarde van een bedrijf. Na een zorgvuldige analyse kopen waardebeleggers aandelen die volgens hen momenteel ondergewaardeerd zijn door de markt.

Waardebeleggers zien bijvoorbeeld dat een bedrijf haar CMS of ICT goed op orde heeft, waar de rest dit over het hoofd ziet. En een waardebelegger weet dat een goede werking van ICT systemen een indicator kan zijn voor goede bedrijfsvoering, wat weer kan duiden

op een bedrijf  dat veel waarde genereert.

Wat houdt het in?

Waardebeleggen is een soort beleggingsstrategie waarbij beleggers zich gedragen als koopjesjagers die op zoek zijn naar een deal. Waardebeleggers gaan actief op zoek naar bedrijven die ondergewaardeerd zijn door de aandelenmarkt.

Het juiste moment kiezen

Wanneer een waardebelegger een bedrijf vindt waarvan hij of zij denkt dat het ondergewaardeerd is door de markt, zetten ze de stap om te investeren. Maar om op dat punt te komen, moet de belegger erop kunnen vertrouwen dat het bedrijf op lange termijn rendementen zal bieden die beter zijn dan hun huidige marktwaardering.

Intrinsieke waarde vinden

Waardebeleggen klinkt misschien als een geweldige strategie. Wie wil er immers geen ondergewaardeerde bedrijven kopen voor een aanzienlijk investeringsrendement?

Maar weten waar men op moet letten bij een ondergewaardeerd aandeel is een belangrijk stukje van de puzzel. het vinden van een goede deal kost tijd en energie. Als deze beleggers hebben besloten om een aandeel te kopen, doorlopen ze vaak enkele stappen.

Doe genoeg onderzoek

Waardebeleggers bijten zich graag vast in de details van een specifiek bedrijf achter het aandeel. Ze kijken bijvoorbeeld naar: de huidige financiën van het bedrijf, de plannen op de lange termijn van het bedrijf, de principes die het bedrijven leiden en de financiële keuzes van een bedrijf. Ook of de CEO een technische achtergrond heeft of niet zal meespelen in de keuze voor een aandeel.

Tegen de stroom in zwemmen

Vaak worden aandelen overgewaardeerd of ondergewaardeerd tijdens massale bewegingen op de markt door aandeelhouders. Wanneer beleggers overdreven reageren op het sentiment op de beurs, kan dit leiden tot een situaties waarin veel bedrijven over- of ondergewaardeerd worden.

Interessant voor een waardebelegger?

Beleggen in aandelen ArcelorMittal kan bijvoorbeeld interessant zijn, als een belegger genoeg huiswerk doet. Maar zodra ze merken dat aandelen van dit bedrijf hoog noteren door een hype zonder de juiste feiten, dan zullen ze dit links laten liggen. Een grondige analyse van dit specifieke aandeel zal dus altijd eerst plaatsvinden als ze besluiten aandelen van bijvoorbeeld de staalproducent ArcelorMittal te kopen.

Het zogenaamde ‘fear of missing out’, of FOMO zal een gevoel zijn dat veel waardebeleggers los moeten kunnen laten. Dit is zeker het geval als er specifieke markten of sectoren zijn die door beleggers worden overspoeld om er later achter te komen dat het bedrijf geen groeiperspectieven heeft.